Rugbrød på surdej

Fra Opskrifter
Version fra 13. jun. 2009, 18:26 af Polesen (diskussion | bidrag) Polesen (diskussion | bidrag) (Siden blev oprettet: right|thumb|400px|Rugbrød på surdej {{AdSenseInsidePostRight}} Hjemmebagt rugbrød på surdej. Surdejen startes op 3-4 dage før rugbrødet skal bages...)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Spring til navigationSpring til søgning
Rugbrød på surdej

Hjemmebagt rugbrød på surdej.

Surdejen startes op 3-4 dage før rugbrødet skal bages. Bliver man ved med at bage rugbrød jævnligt, så kan man holde surdejen ved lige, sådan at man har en klar hele tiden.

Ingredienser

Surdej

  • 10 gr. gær
  • 1 tsk salt
  • 2 dl. yoghurt naturel
  • 150 gr. rugmel

Dej til selve rugbrødet

  • 350 gr. surdej (præcis hvad der kommer ud af ovenstående surdej)
  • 50 gr. gær
  • 7 dl. lunkent vand
  • 750 gr. rugmel
  • 175 gr sigtemel
  • 20 gr. salt
  • 1 spsk. sirup

Tilberedning

Surdej

For at kunne bage rugbrødet skal man allerede have en surdej. Den laver man 3-4 dage i forvejen, sådan her:

  1. Rør gæren godt ud i yoghurten
  2. Rør rugmelet i
  3. Drys saltet over
  4. Dæk dejen til med husholdningsfilm, stik et lille hul i
  5. Stil dejen til syrning et lunt sted i 3-4 dage

Det er kun første gang, man behøver lave surdejen. Skal man jævnligt bare rugbrød kan man blot tage noget fra den endelige rugbrødsdej og bruge det som surdej næste gang.

Rugbrødet

  1. Rør gær ud i vandet
  2. Tilsæt så alle de andre ingredienser, og rør det godt sammen (evt. med røremaskine eller pisker med dejkroge)
  3. (fratag nu evt. 350 gr. dej, som skal danne grundlag for næste surdej)
  4. Dejen skal nu hæve et lunt sted i godt 45 minutter
  5. Læg nu dejen i en 2 1/2 liters brødform
  6. Nu skal brødet efterhæve til det når kanten af formen (ca. 30 minutter)
  7. Pensl med vand
  8. Sættes ind i ovnen på nederste rille ved 250 grader, hvorefter der skrues ned til 190 grader varmluft
  9. Skal bage 55-60 minutter
  10. Tag brødet ud af formen med det samme, og lad det afkøle på en rist
  11. Skær ikke brødet før det er afkølet lidt